25. okt. 2015

Speltotto med timian, æble og bacon


Så er der endnu en gang Madbloggerudfordringen, hvor forskellige danske madbloggere eksperimenterer med at lave mad med samme tema. Denne gang var temaet alt-i-én - hvor hele retten skulle tilberedes samlet. Læs mere om udfordringen her og se de andre bloggeres retter her.
Jeg er helt vild med risotto og synes, det er noget nær den bedste comfort food. Jeg har længe gerne ville lave en nordisk version af risotto - og nu var det så en oplagt mulighed at afprøve min idé.

Jeg valgte at kombinere æble og bacon - en klassisk kombination i det gamle danske køkken - f.eks. i æbleflæsk. De originale arborio-ris fra risotto erstattede jeg med perlespelt, som giver et godt bid til retten. Sidst men ikke mindst er der både frisk timian i retten og som pynt. Det giver en dejlig let og krydret smag til de lidt tungere smage fra baconen og perlespelten.

Ingredienser til en lille omgang speltotto til 1 person:

2 skiver bacon
1/2 spsk. madolie
1/2 løg - finthakket
100 g. perlespelt
15 g. smør + 10 g. smør
1 l. vand - kogende
1 bouillonterning (svinebouillon)
1/2 æble (jeg brugte Ingrid Marie) uden kernehus og skåret i mindre stykker
2 spsk. æbleeddike
3 kviste frisk timian + 1 kvist til pynt - bladene fjernet fra kvisten
Ca. 10 g. god, fast ost - fx Vesterhavsost eller parmesan - fintrevet

Skær baconen i skiver og svits dem til de er sprøde i en stor pande (eller gryde).
Tilsæt det hakkede løg og svits til løgstykkerne er klare.
Hæld perlespelten op i panden og tilsæt de 15 g. smør - lad det småstege i ca. 2 minutter uden at tage farve.
Opløs bouillonterningen i det kogende vand.
Hæld 1 dl. af bouillonen i panden og lad det simre til det er opsuget af perlespelten. Fortsæt på den måde med de næste 5 dl. - 1 dl. af gangen.
Tilsæt æblestykkerne, æbleeddiken og timianbladene fra tre af kvistene.  Derefter tilføjes de næste 2 dl. bouillon lidt af gangen.
Smag på perlespelten om den er tilberedt nok - den skal være blød, men stadig have lidt bid. Hvis den stadig er for hård tilsættes de to sidste dl. bouillon lidt af gangen.
Når perlespelten er klar slukkes der for blusset og de 10 g. smør og den revne ost tilsættes og røres i.
Anret retten med timianbladene fra den sidste kvist timian.

Velbekomme!




Ingen kommentarer:

Send en kommentar